Northern lights in the sky (Aark residency, Korppoo)
Oh my god! Last night was amazing..! I haven´t seen these kinds of northen lights ever before! It was a dance performance in the sky with changing colours and shapes. And the time was 22-----> :)
Under is some folklore about auroras: (in finnish)
http://ilmatieteenlaitos.fi/tulikettutarinoita
Revontulet kansanperinteessä
Ihmistä on kautta aikojen kiehtonut revontulten mahtava taivaallinen valoleikki ja hän on aina hakenut siihen selityksiä. Ensin luotiin myyttisiä uskomuksia, myöhemmin kehitettiin tarkkoihin havaintoihin ja mittauksiin perustuvia teorioita eli tieteellisiä selityksiä. Jo suomen kielen sana revontuli juontaa juurensa kansanperinteen tulikettutarinoista.
Itä- ja Pohjois-Suomen kansanperinteessä tulikettu eli tulirepo tai tulikko on myyttinen eläin, joka oli jokaisen metsästäjän salaisten toiveiden kohde. Sellaisen saaminen merkitsi jonkinlaista elämän päämäärän täyttymystä; tuliketun kaataja tulisi rikkaaksi ja kuuluisaksi. Salaperäinen korvessa lymyilevä ja kotiluolassaan hohtava kekälehäntäinen tulikettu on kuvattu myös Veikko Huovisen romaanissa Havukka-ahon ajattelija.
Kansanluulon mukaan ketunkarva aiheuttaa lämmöttömän valoilmiön koskettaessaan jotain esinettä. Käsitys ei ole aivan perätön, koska turkikset, staattisen sähkön varaajina, kipunoivat koskettaessa niihin kuivalla ilmalla. Tämän tiedon perusteella pyrittiin taivaalla roihuavat revontulet selittämään Lapissa juoksentelevien tulirepojen aiheuttamiksi ketun kylkien iskiessä puihin tai hännän hipaistessa lumihankeen. Vastaavanlainen selitys revontulille tunnetaan Kanadan intiaaneilta, missä tuliketun kipinöiden vastineena ovat Karibu-hirven (Edthin) turkista hangattaessa lähtevät säkenet.
Kalevala, jonka runoaineksen pääosan synty ajoittuu pakanallisen ja kristillisen ajan taitekohtaan 1200–1300-luvuille, tuntee myös revontulet; niihin viittaavia mainintoja on olemassa, mutta "revontuli" sanana ei esiinny eepoksessa. Niihin viitataan käyttämällä esimerkiksi nimitystä Pohjolan portit, mikä kuvastaa pohjoisella taivaalla loistavaa revontulikaarta, revontulien esiintymisen perusmuotoa. Tverin-Karjalan murteessa revontulista käytetään vieläkin portin pieliin viittaavaa ilmaisua tuliset patsaat (tulizet pattsahat).